22. november 2008
Sør-Shetlandsøyene, Antarktis

Vi er ankommet Antarktis, og ankrer opp i et sund mellom to øyer. Øya vi skal i land på heter Barrientos Island, og det er første gang Fram legger til her!
Sverre på tenderpit`en- det er her vi går ombord i båtene som skal føre oss i land
Her låres en av Polar-Cirkelbåtene
Sverre får følge med ekspiditionteamet ut i dag. Dette er folk som kjenner forholdene her, og skal forberede ankomsten vår. De setter ut flagg som indikerer hvor vi kan bevege oss. Det er for eksempel viktig at vi ikke går inn i pingvinkoloniene, og at vi ikke sperrer veien for de pingvinene som skal ut å fange mat.
Det er en litt disig dag, men vi kan tydelig se isbreene i det fjerne.
Her er teamet i ferd med å sette opp sine røde flagg. De skal også være stasjonert rundt i området for å bidra med svar på våre spørsmål om dette og hint. Alle har en eller annen spesialutdannelse innen geografi, geologi, botanikk osv, så det skal godt gjøres å sette dem fast!
Når teamet er ferdig med sitt, kan tenderoperasjonen ta til.

Været skifter hurtig her nede, og teamet har også med seg telt, primus, matrasjoner, ulltepper og førstehjelpsutstyr i alle tilfeller. Det har hendt at folk har måttet vente på land i flere timer pga væromslag. Lege eller sykepleier er derfor også i land til enhver tid. Her er en Bøylepingvin, den ene av de to artene vi kan regne med å treffe på her.
Dette er ikke Sid fra Istid-filmene, men det likner! Dette er en Ringpingvin- min favoritt!
Dette er helt spesiellt! På bildet ser vi ikke mindre enn 3 pingvintyper! Det viser seg at den i midten med gult bryst er en Kongepingvin, en art som ikke finnes her normalt, men som tydeligvis har forvillet seg hit fra de områder den hører til.
Han har nok svømt langt, for han står her og sover...............
Kan noen si meg hvor jeg finner Frimurerlogen..................
De ligger på eggene i ca 50 dager, som oftest er det hannen som ruger, mens hunnen er ute og skaffer mat! Pingvinene har et utradisjonellt kjønnsrollemønster - tro om de også brente BHer på 70-tallet.................får spørre en av biologene.................................
Dette er kjempegøy - vi er omgitt av søte, men illeluktende pingviner!
Naturen gang................
"Er det noe jeg kan gjøre for deg, min kjære?"
Kan det være denne veien?
Pingvinene lever i store kolonier, ofte flere tusen...........
Dette er en Weddellsel- søvnig den også........................
Sonja kopierer selens hvilestilling!
Sverre tar seg tid til litt posering, før han skal tilbake til stranda for å kjøre mere båt!
Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..........................
Pingvinene kan ikke fly, siden vingene gjennom tidene er blitt omdannet til luffeliknende svømmeredskaper. Dette gjør dem til dyktige svømmere og dykkere! De kan virkelig få opp farta under vann, og oppnå hastigheter på 40 km/t og være neddykket i opptil 18 minutter. Noen arter kan dykke helt ned til 260 meter!
.
Dette var dagens pingvinrapport!
I morgen skal vi forsøke å lande på Det Antarktiske fastlandet- dessuten vil vi få se mye mere is enn vi til nå har sett!

Ingen kommentarer: